Genel

İlaç Krizi ! İlaç Bulunamıyor !

İlaç Krizi! İlaç Yok!

SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, ilaç vergilerinin ya hiç alınmaması ya da yüzde 1’lere düşürülmesi gerektiğini belirtti. En temel yurttaşlık hakkı ilaç almaktır. “İlaca erişim engellenemez!” diye belirtti.İlaca ulaşım her geçen gün artıyor. İlaç ulaşımının yanı sıra ilaçlardan alınan Katma Bedel Vergisi (KDV) de sorunun bir başka bacağını oluşturur. Hayati eserlerden alınan KDV’nin yüzde ona çıkarılması sorunu daha da derinleştirdi.Sıhhat Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Akarken, ilaç ulaşımının sağlanması ve ilaçtan alınan KDV yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirterek, “İlaca ulaşım en temel yurttaşlık hakkıdır. İlaç için KDV alınmamalıdır. İlaca ulaşım her geçen gün zorlaşmaktadır” dedi.

İlaçta KDV 1% Olmalı

SAHİM-SEN başkanı Akarken, ilaçlara erişim ve KDV ile ilgili olarak, eczacıların da belirttiği gibi vatandaşların ilaca ulaşmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Anayasaya göre Türkiye Cumhuriyeti toplumsal hukuk devletidir. Toplumsal devletlerde halkın ilaç alması engellenemez. Günümüzde hem ilaç eksikliği hem de yüzde 10’lara varan KDV uygulanması nedeniyle hastaların ve hasta yakınlarının durumu oldukça zor. İlaçta KDV yüzde bir olmalıdır.

İlaç Yok, Hastalar Şaşkın

Akarken, ağrı kesici ve ateş düşürücüler başta olmak üzere kanser, epilepsi, astım, migren ve tüp bebek gibi hayati hastalıkların ilaçlarının son zamanlarda Türkiye’de bulunamadığına dikkati çekti. İlaç erişimine ilişkin önemli şikayetlerin SAHİM-SEN tarafından dile getirildiğini belirten Akarken, enflasyon nedeniyle yabancı ilaç firmalarının piyasadan çekilmeye başlamasının sorunu daha da derinleştirdiğini vurguladı. SAHİM-SEN Başkanı Akarken, geçen yıl ilaçtan alınan KDV oranının prestijiyle yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltildiğini belirterek, bunun birçok ilacın fiyatının artmasına neden olduğunu söyledi.

Sağlıklı Bireylerin İlaç Kullanması

Sağlık alanının giderek daha ticari hale geldiğini vurgulayan Akarken, “Toplum sıhhati açısından ilaç çok kıymetlidir.” Vatandaşınıza ilaç temin edemiyorsanız veya vatandaşınız ilaca erişemiyorsa burada önemli bir sorun vardır. Sağlıklı insanlar için ilaç bulmak ve alabilmek rastgele bir sorun olmamalıdır. Vatandaş ve eczacı, ilaçlardan alınan yüzde on KDV nedeniyle mağdur oluyor. Gelişmiş ülkelerde ilaç KDV’si %1 veya sıfırdır. Bir toplumsal devlet olarak, gelişmiş ülkelerdeki uygulamaların benzerlerini vatandaşlarımıza sunmamız gerekmektedir.

  “Hatay’daki Moloz Sıkıntısı Uzun Vadede Hatay’ı Türkiye’nin Çernobil’i Yapar”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu