Sağlık

Gözde Sinek Uçuşması ve Işık Çakmasına Dikkat !

Gözde Sinek Uçuşması Neden Olur ? Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen konu hakkında bilgiler verdi.  

Gözde Sinek Uçuşması Neden Olur ? Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen konu hakkında bilgiler verdi.

Göz kanseri, göz dokularının içerisinde veya çevresinde bulunan hücrelerin kontrolsüzce çoğalması ve kötü huylu tümörler meydana getirmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Göz kanseri son derece tehlikelidir. Tüm kanser hastalıklarının olduğu gibi göz kanserinin de erken teşhisi, tedavi sürecinin daha başarılı geçmesi için önemlidir. Erkenden teşhis edilmediği takdirde göz kanseri, göz dokularının bir kısmının veya tamamının alınması ile sonuçlanan operasyonlar gerektirebilir. Bazı durumlarda ise metastaz yolu ile akciğer gibi hayati organlara sıçrayabilir ve böylece tedavisi zorlaşabilir. Bu yüzden göz kanseri riski taşıyan bireylerin düzenli olarak göz kontrolünden geçmesi önerilir.

Göz Kanseri Neden Olur ?

Göz kanserinin ortaya çıkma nedenleri arasında şunlar yer almaktadır: Sigara kullanımı, genetik etmenler, ailevi yatkınlık, tekrar eden bazı göz enfeksiyonlarının yol açtığı doku değişimleri, güneş ışığı maruziyeti, göz dokularının kimyasal veya radyoaktif maddelere maruz kalması, alkol kullanımı, hücre yapısını etkileyen bazı hastalıklar, önerilmeyen yaşam tarzları gibi..Göz kanseri bu gibi nedenlerden ortaya çıkabilmektedir.

Göz Kanseri Kimlerde Görülür ?

Göz kanserinin farklı türleri, farklı gruplarda daha sık görüşmektedir. Mesela göz kanserlerinin önemli bir çoğunluğu 50 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Ancak retinoblastom olarak bilinen ve retina bölgesinde meydana gelen göz kanseri 5 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir. Retinoblastomun en sık görüldüğü yaş aralığı 1 ila 3’tür. Bahsi geçen risk gruplarında bulunan bireylerin yılda en az bir defa rutin göz muayenelerine katılmaları tavsiye edilmektedir. Böylece göz kanserleri erkenden teşhis edilebilmekte ve çok daha konforlu, avantajlı tedaviler ile tedavi edilebilmektedir.

  Bakan Koca, “Türkiye Küresel Propagandanın Uygulama Sahası Olmayacak”

Göz Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Göz kanseri belirtileri arasında şunlar yer almaktadır: Görüş alanında azalma, glokom gelişimi, yani göz tansiyonunun anormal derecede yüksek olması, ışık patlamaları veya şimşek çakmaları görmek, ışık hassasiyeti, bulanık görme,göz ağrısı, göz kızarıklığı, gözün dışarıya doğru çıkıntı yapması, gözde sinek uçuşması, iris renginin değişmesi, gözlerde şişkinlik veya göz şişmesi, görme kaybı gibi…Göz kanserinin belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Göz Kanseri Ölümcül Mü ?

Göz kanseri erkenden tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen bir hastalıktır. Bu hastalığı ölümcül yapan en önemli nokta, hastalığın ilerleyen evrelerde metastaz yaparak lenf dolaşımı ile başka vücut bölgelerine bulaşabilmesi, böylece akciğer gibi hayati organlarda kansere neden olabilmesidir. Aynı şekilde tedavinin ihmal edilmesi de göz kanserini tehlikeli kılmaktadır.

Göz Kanseri Tedavisi Nasıl Olur ?

Göz kanseri tedavisi kapsamında yapılan uygulamalar ağrısız bir şekilde gerçekleştirilirler. Bu uygulamalar arasında lazer tedavisi, kriyoterapi uygulaması, cerrahi tedaviler ve kemoterapi gibi uygulamalar yer almaktadır. Lazer tedavisi ve kriyoterapi (dondurma tedavisi) gözde bulunan kötü huylu tümörleri yok etmek, tümörü meydana getiren hücrelerin canlılık özelliklerini kaybetmesini sağlamak için yapılırlar. Cerrahi tedavi tümörü almak için gerçekleştirilirken kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları, bölgedeki kanserli hücreleri yok etmek için tercih edilir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu