Genel

TTB Kanunu 39. Maddesi Anayasa’ya Aykırı Bulundu

TTB Kanunu 39. Maddesi Anayasa’ya Aykırı Bulundu

TTB Kanunu 39. maddesinin Anayasa’nın 2. maddesine aykırı bulunarak iptal edildiği bildirildi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi konu hakkında şu açıklamayı yaptı, “Anayasa Mahkemesi’nin 29 Nisan 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2024/177 E. 2025/40 K. sayılı kararı ile 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu’nun 39. maddesi, Anayasa’nın 2. maddesine aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Kararın gerekçesinde; maddede disiplin cezasını gerektiren eylemin gerçekleşmesi durumunda fiil ve hareketin niteliğine göre disiplin cezalarının verilebileceği öngörülmekle birlikte bu ölçütün disiplin cezasının muhatapları açısından yeterli bir hukuki güvence sağlamadığı, Haysiyet Divanı’nın (Onur Kurulu’nun) kendisine intikal eden bir dosyaya konu eylemin söz konusu kuralda sayılan hallerden birisinin kapsamına girdiği kanaatine varması durumunda maddede sayılan disiplin cezalarından herhangi birisine hükmedebileceği, Haysiyet Divanı’na tanınan yetkinin somut olayın özelliklerine, eylemin ağırlığına, oluşan zararın büyüklüğüne göre kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanılmasını sağlamanın yanında işlenen disiplinsizlik eylemi ile tayin edilen disiplin cezası arasında adil bir dengenin gözetilmesini sağlayacak gerekli ve yeterli mekanizmaların kurulmadığı, verilecek disiplin cezaları bakımından keyfî yorum ve uygulamalara karşı hukuki güvencenin sağlanmadığı ifade edilmiştir”

Kamu Yararı

Türk Tabipleri Birliği Kanunu ile aynı dönemde çıkartılan pek çok kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşunun kanunu da benzer gerekçelerle iptal edilmiştir. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi, Türk Tabipleri Birliği Kanunu’nun 39. maddesinin iptali kararı nedeniyle doğabilecek hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edebileceğinden bahisle iptale ilişkin kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermişse de; Anayasa’ya aykırılığı saptanmış olan kanun hükmüne dayalı bir işlemin yapılması, hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaz. Bu nedenle, halihazırda tabip odalarımız ve TTB Yüksek Onur Kurulu tarafından yapılacak işlemlerde bugün itibariyle bu husus göz önünde tutulacaktır.

Tabip Odalarına Ait

Bilindiği gibi Türk Tabipleri Birliği, Anayasa’nın 135. ve 6023 sayılı kanunun 1. maddesi uyarınca mesleki deontolojinin korunması amacıyla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olup “halk sağlığına ve hastalara fedakarlık ve feragatle hizmeti ideal bilen meslek geleneklerini muhafaza ve geliştirmeye çalışmakla” görevlidir. Mesleki denetimi yapma yetkisi münhasıran Türk Tabipleri Birliği ve bağlı tabip odalarına aittir. Bu kapsamda hekimler hakkındaki etik ihlal iddialarını, bağımsız şekilde yapacağı soruşturma ve kovuşturmalarla inceleyerek karara bağlamak hekim meslek kuruluşunun yetkisinde olduğu gibi, aynı zamanda başlıca yükümlülüklerindendir. Bu yükümlülüğümüzü layıkıyla yerine getirmeye devam edebilmek için bir an önce 6023 sayılı kanunda düzenleme yapılması zorunludur. Birliğimizin bu konudaki hazırlıkları tamamlanmak üzeredir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce konunun ivedilikle ele alınması ve hukuka uygun düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi, bu alanın denetimsiz kalmasını önleyecek, toplum sağlığının korunmasına hizmet edecektir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
body to body massage istanbul prefabrik ev fiyatları www.fakrocatimerdivenleri.com plise perde plise sineklik takipci satin al - plise sineklik - Bağımsız Denetim - plise sineklik - ahşap oyun parkı corian nedir corian tezgah fiyatları