Aile Hekimlerinin ‘Vergide Adalet’ Eylemleri 13. Haftasında!

Aile Hekimlerinin ‘Vergide Adalet’ Eylemleri 13. Haftasında!

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülüğünde başlatılan “Aile Hekimliği ve Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” eylemleri, 13. haftasında da devam ediyor. Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları birçok ilde basın açıklamaları düzenledi, pankartlar ve dövizler taşıdı, kokartlar taktı. Eylem süreci için hazırlanan görseller de ASM’lerin girişlerine ve panolarına asıldı. TTB Merkez Konseyi üyeleri de bulundukları illerdeki açıklamalara katıldı. “Vergide Adalet” eylemleri, ASM’ler için vergi kesintileri yıl içinde sabit kalana ve kesinti oranı üst sınırı %15 olana dek her çarşamba sürecek.

İhbarcı Olmaya Teşvik Etmek Yerine Vergide Adaleti Sağlayın Yeter!

İllerde yapılan eylemlerde yapılan açıklamalarda, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Vergi kayıp ve kaçağıyla etkin mücadelemiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın daha kolay ve hızlı bir şekilde ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığımız yeni kanalları devreye aldı.” Şimşek’in X platformunda yaptığı bu açıklamaya yanıt verenlerden biri: “Vergi yükü çalışanın sırtında… Sermayedar vergi ödemiyor, şirketi olan vergi kaçırıyor… Küçükleri değil büyükleri denetleyin… Burada bile adalet yok.” Hükümetin maliyeden sorumlu bakanı Şimşek’in, çalışanın ve emeğiyle geçinen halkın sırtından alınan vergileri azaltmak yerine, vergi adaletsizliğini gizlemek maksadıyla vergi vermeyen ya da kazancına göre sembolik vergi veren kesimleri kayırma politikalarını “ihbarcılık” kılıfıyla örtbas etmeye çalıştığı anlaşılıyor.” ifadelerine yer verildi.

Tüm illerden seslerini yükselten hekimler ve sağlık emekçileri, “Sağlık çalışanları olarak 13 haftadır her çarşamba günü çalıştığımız sağlık merkezlerinde yüksek vergi kesintilerine karşı sesimizi yükseltmeye çalışıyoruz ama bu sese kulak vermek yerine “Vergi kaçıranları ihbar edin” demeçleri veriliyor” şeklinde açıklamada bulunan aile hekimleri, “Yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yılsonuna doğru %35 civarına çıkıyor. Bu adaletsizliğe ve eşitsizliğe itirazımızı sürdürmek, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesintisi yapılsın talebimizi bu hafta da dile getiriyoruz. Talebimiz karşılık bulana dek süresiz yaptığımız bu eylemlerimizi büyüterek hak arayışımızı sürdüreceğiz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Enflasyonu düşürmek, cari açığı azaltmak, bütçe disiplini tesis etmek ve yapısal sorunları çözmek konusunda kararlıyız” diyerek emeğiyle geçinen çalışanların ve halkın yaşadığı yoğun fakirleşmenin devam edeceğini, yükün çoğunu sırtlananlara sabırlı olmayı salık veriyor. Ancak hükümetin hangi şirketlere nasıl bir vergi imtiyazı sağlandığını, vergi borçlarını nasıl ertelediğini tüm kamuoyu biliyor. Bizim bilemediğimiz daha birçok kayırılan kesim kazancına göre vergisini çok az ya da hiç vermezken, çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın ücretlerinden yapılan yüksek vergi kesintileri yetmezmiş gibi %65 oranında dolaylı vergilerin yükü artık tahammül sınırını aşmıştır” dedi.

Basın açıklamalarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu sorular soruldu:

  1. Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?
  2. Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük veya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?
  3. İhbarcılığın adaletsiz ve eşitsiz vergi toplama politikanızı örttüğünü düşünüyor musunuz?
  4. Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?
  5. Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
  6. Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?
  7. Kamuda gösterişe, şatafata ve israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?

Sağlık çalışanlarının hakları ve vergi adaleti için yürüttükleri mücadelenin, talepleri karşılık bulana dek süreceğini belirten aile hekimleri ve sağlık emekçileri, tüm çalışanları  ve yoksullaşan halkı, bu mücadeleye destek vermeye davet etti. (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu